Jak odchudzić codzienne potrawy?

Aby zdrowiej żyć, zgubić kilka zbędnych kilogramów i poczuć się po prostu lepiej, wcale nie trzeba drastycznie zmieniać diety i nawyków żywieniowych. Im większe zmiany, tym trudniejsze do utrzymania ich efekty. Zdrowe odżywianie można wypracować małymi kroczkami, dokonując niewielkich zmian.

Nasze codzienne odżywianie nie zawsze jest zdrowe i wartościowe. Niestety, tradycyjna polska kuchnia, która króluje na naszych stołach, jest tak samo smaczna, jak ciężka, tłusta i wysokokaloryczna. Warto ją nieco odchudzić, dzięki czemu obniżymy ilość przyswajanych kalorii, a jednocześnie zadbamy o własne zdrowie. Od czego zacząć? Po pierwsze – zamień białe pieczywo na ciemne, które jest bardziej wartościowe. Razowy chleb czy bułki zawierają węglowodany złożone, które dłużej rozkładane są w przewodzie pokarmowym, co na wiele godzin zapewnia uczucie sytości. Zwiększ też ilość warzyw i owoców w diecie. Podczas obiadu największą porcją powinna być porcja surówki, a nie ziemniaków. Surówka jest niskokaloryczna i sprawia, że nie damy rady zjeść zbyt dużo.

Zamień puste kalorie na zdrowie

Dobrym sposobem na obniżenie kaloryczności potraw jest rezygnacja ze śmietany, majonezu czy nadmiaru oleju. Można je zamienić na naturalny jogurt lub ocet jabłkowy, na bazie których można robić równie smaczne i o wiele zdrowsze sosy. Zrezygnuj też ze słodkich, zwłaszcza gazowanych napojów. Zawierają nie tylko sporo cukru, ale też potężne ilości chemii. Butelka coli może mieć tyle kalorii co duży kotlet schabowy, a przecież wypijamy ja mimochodem, nie wliczając tych kalorii do dziennego bilansu energetycznego. Najlepszym napojem dla każdego jest zwykła niegazowana woda – nie ma kalorii, jest naturalna i doskonale nawadnia organizm. Szklanka wody przed posiłkiem też pozwala na obniżenie jego kaloryczności – bo zjemy po prostu sporo mniej.

Zapomnij o smażeniu

Odchudzając codzienne potrawy warto nie tylko eliminować tłuszcz czy cukier, ale też zmienić sposób ich przygotowywania. Najtłustszym sposobem przygotowywania potraw jest ich smażenie na tłuszczu. Warto z niego zrezygnować i wybrać potrawy grillowane czy gotowane na parze. Będą równie smaczne, ale nie będą ociekać niezdrowym tłuszczem. Ich wartość kaloryczna też będzie zdecydowanie niższa.

Related Post

Ocet jabłkowy – wyjątkowo zdrowy i skuteczny na od... Ocet jabłkowy to produkt, który w ostatnim czasie powraca do łask. Sięgają po niego miłośnicy zdrowego odżywiania oraz osoby, które są na diecie odchudzającej. Ocet ma mnóstwo właściwości prozdrowotnych, dzięki czemu jego regularne picie może przynie...
Choroby nowotworowe Niepokojące informacje na temat chorób nowotworowych pojawiają się niemal w każdego rodzaju środkach masowego przekazu. Statystyki nie budzą żadnych wątpliwości lekarzy – na choroby nowotworowe zapada już co czwarty obywatel naszego kraju. Nie stwarz...
Zdrowe zęby to podstawa! Każdego dnia poświęca się od kilku minut do nawet godzin na pielęgnację ciała czy włosów, ale w tym wszystkim nie powinno się zapominać o zębach. To najbardziej wrażliwe i narażone na atak bakterii miejsce. Zdrowe zęby zależą tak naprawdę od bardzo w...
Własne zdrowie Największym skarbem człowieka jest jego własne zdrowie. Należy robić wszystko, aby trwać w dobrym zdrowiu jak najdłużej. Nie wszystkim się jednak to się udaje. Choroby od zarania dziejów  nękają człowieka, a z biegiem upływu czasu na świecie pojawia ...
Ampułki mezoterapia Nikt z nas nie chce być stary i brzydki, i chociaż bardzo byśmy chcieli zatrzymać czas, nie da się sprawić, że zawsze będziemy młodzi i piękni. Jest jednak wśród pań powiedzenie, które niesie pewną nadzieję: "kiedyś byłam młoda i piękna, a teraz tylk...
Dobre tłuszcze – potrzebne w diecie Choć tłuszcz i odchudzanie w jednym zdaniu niekoniecznie do siebie pasują, w rzeczywistości jest zupełnie inaczej. Oprócz niezdrowych tłuszczów, które należy z diety wyeliminować, są też tłuszcze korzystne dla naszego zdrowia, które wręcz powinniśmy ...

You may also like