Jak odchudzić codzienne potrawy?

Aby zdrowiej żyć, zgubić kilka zbędnych kilogramów i poczuć się po prostu lepiej, wcale nie trzeba drastycznie zmieniać diety i nawyków żywieniowych. Im większe zmiany, tym trudniejsze do utrzymania ich efekty. Zdrowe odżywianie można wypracować małymi kroczkami, dokonując niewielkich zmian.

Nasze codzienne odżywianie nie zawsze jest zdrowe i wartościowe. Niestety, tradycyjna polska kuchnia, która króluje na naszych stołach, jest tak samo smaczna, jak ciężka, tłusta i wysokokaloryczna. Warto ją nieco odchudzić, dzięki czemu obniżymy ilość przyswajanych kalorii, a jednocześnie zadbamy o własne zdrowie. Od czego zacząć? Po pierwsze – zamień białe pieczywo na ciemne, które jest bardziej wartościowe. Razowy chleb czy bułki zawierają węglowodany złożone, które dłużej rozkładane są w przewodzie pokarmowym, co na wiele godzin zapewnia uczucie sytości. Zwiększ też ilość warzyw i owoców w diecie. Podczas obiadu największą porcją powinna być porcja surówki, a nie ziemniaków. Surówka jest niskokaloryczna i sprawia, że nie damy rady zjeść zbyt dużo.

Zamień puste kalorie na zdrowie

Dobrym sposobem na obniżenie kaloryczności potraw jest rezygnacja ze śmietany, majonezu czy nadmiaru oleju. Można je zamienić na naturalny jogurt lub ocet jabłkowy, na bazie których można robić równie smaczne i o wiele zdrowsze sosy. Zrezygnuj też ze słodkich, zwłaszcza gazowanych napojów. Zawierają nie tylko sporo cukru, ale też potężne ilości chemii. Butelka coli może mieć tyle kalorii co duży kotlet schabowy, a przecież wypijamy ja mimochodem, nie wliczając tych kalorii do dziennego bilansu energetycznego. Najlepszym napojem dla każdego jest zwykła niegazowana woda – nie ma kalorii, jest naturalna i doskonale nawadnia organizm. Szklanka wody przed posiłkiem też pozwala na obniżenie jego kaloryczności – bo zjemy po prostu sporo mniej.

Zapomnij o smażeniu

Odchudzając codzienne potrawy warto nie tylko eliminować tłuszcz czy cukier, ale też zmienić sposób ich przygotowywania. Najtłustszym sposobem przygotowywania potraw jest ich smażenie na tłuszczu. Warto z niego zrezygnować i wybrać potrawy grillowane czy gotowane na parze. Będą równie smaczne, ale nie będą ociekać niezdrowym tłuszczem. Ich wartość kaloryczna też będzie zdecydowanie niższa.

Related Post

Stomatologia dzisiaj Kiedyś, nasi przodkowie nie mieli wyjścia. W zasadzie jedynym skutecznym leczeniem było wyrwanie bolącego zęba, ale z czasem stomatologia wyewoluowała do bardzo zaawansowanej dziedziny. Dziś doskonale sprawdza się we współpracy z najnowocześniejszymi...
Szkolenia fizjoterapia poznań Dzisiaj praktycznie każdy zawód wymaga tego, aby ciągle się dokształcać. Nie możemy poprzestać tylko na tym co wiemy z czasów studiów czy kursów sprzed kilku lat. Medycyna jest dziedziną, która nieustannie się rozwija, stąd lekarze i inne osoby pracu...
Skóra właściwa Czy zastanawiałeś się, co nadaje skórze właściwej elastyczności i sprężystości? Zaraz pod naskórkiem znajduje się warstwa skóry zawierająca receptory, nerwy, naczynia krwionośne i gruczoły potowe. To ona nadaje skórze wytrzymałości. Zawarty w niej ko...
Winstrol + winstrol w tabletkach W czasach, kiedy większość osób przykłada ogromną wagę do diety, żywienia i aktywności fizycznej, trudno nie dać się ponieść temu trendowi. Wraz z początkiem nowego roku wiele osób za swoje postanowienie noworoczne obiera dbanie o sylwetkę, schudnięc...
Przygotuj pokój dla siebie Bóle migrenowe pojawiają się często nieoczekiwanie i wtedy potrzebujemy odpowiednich warunków, by je po prostu wytrzymać. W takiej sytuacji na pewno od razu należy zdecydować się na zażywanie odpowiednich tabletek przeciwbólowych, jakie zapisał nam ...
Mangan i jego rola w zdrowej diecie Każdy z nas chciałby się cieszyć zdrowiem i dobrą formą, każdy z nas może przyczynić się do spełnienia takich marzeń. Zdrowa dieta, w której znajdą się najważniejsze witaminy oraz składniki mineralne, to podstawa w drodze do zdrowia. By uchronić się ...

You may also like