Jak odchudzić codzienne potrawy?

Aby zdrowiej żyć, zgubić kilka zbędnych kilogramów i poczuć się po prostu lepiej, wcale nie trzeba drastycznie zmieniać diety i nawyków żywieniowych. Im większe zmiany, tym trudniejsze do utrzymania ich efekty. Zdrowe odżywianie można wypracować małymi kroczkami, dokonując niewielkich zmian.

Nasze codzienne odżywianie nie zawsze jest zdrowe i wartościowe. Niestety, tradycyjna polska kuchnia, która króluje na naszych stołach, jest tak samo smaczna, jak ciężka, tłusta i wysokokaloryczna. Warto ją nieco odchudzić, dzięki czemu obniżymy ilość przyswajanych kalorii, a jednocześnie zadbamy o własne zdrowie. Od czego zacząć? Po pierwsze – zamień białe pieczywo na ciemne, które jest bardziej wartościowe. Razowy chleb czy bułki zawierają węglowodany złożone, które dłużej rozkładane są w przewodzie pokarmowym, co na wiele godzin zapewnia uczucie sytości. Zwiększ też ilość warzyw i owoców w diecie. Podczas obiadu największą porcją powinna być porcja surówki, a nie ziemniaków. Surówka jest niskokaloryczna i sprawia, że nie damy rady zjeść zbyt dużo.

Zamień puste kalorie na zdrowie

Dobrym sposobem na obniżenie kaloryczności potraw jest rezygnacja ze śmietany, majonezu czy nadmiaru oleju. Można je zamienić na naturalny jogurt lub ocet jabłkowy, na bazie których można robić równie smaczne i o wiele zdrowsze sosy. Zrezygnuj też ze słodkich, zwłaszcza gazowanych napojów. Zawierają nie tylko sporo cukru, ale też potężne ilości chemii. Butelka coli może mieć tyle kalorii co duży kotlet schabowy, a przecież wypijamy ja mimochodem, nie wliczając tych kalorii do dziennego bilansu energetycznego. Najlepszym napojem dla każdego jest zwykła niegazowana woda – nie ma kalorii, jest naturalna i doskonale nawadnia organizm. Szklanka wody przed posiłkiem też pozwala na obniżenie jego kaloryczności – bo zjemy po prostu sporo mniej.

Zapomnij o smażeniu

Odchudzając codzienne potrawy warto nie tylko eliminować tłuszcz czy cukier, ale też zmienić sposób ich przygotowywania. Najtłustszym sposobem przygotowywania potraw jest ich smażenie na tłuszczu. Warto z niego zrezygnować i wybrać potrawy grillowane czy gotowane na parze. Będą równie smaczne, ale nie będą ociekać niezdrowym tłuszczem. Ich wartość kaloryczna też będzie zdecydowanie niższa.

Related Post

Jak się pozbyć zgagi? Uczucie nieprzyjemnego i uciążliwego palenia w przełyku, szczególnie po obfitym i ciężkim posiłku? To zapewne zgaga. Może się ona pojawiać po spożyciu różnego rodzaju produktów i potrafi mocno zatruć codzienne życie. Zgaga pojawia się w efekcie na...
Oxandrolon Trenowanie na siłowni wymaga dużego samozaparcia oraz systematyczności. Co roku z 1 stycznia na siłowni pojawiają się rzesze nowicjuszy, którzy od nowego roku postanawiają zwiększyć swoją tężyznę i postarać się o uzyskanie umięśnionej sylwetki. Małej...
Sposoby leczenia żylaków Choć jak wiadomo każdy może sądzić coś innego i każdy specjalista może uważać, że wybrany przez niego sposób jest lepszy. Warto je poznać, ich zalety i wady, zanim zdecyduje się na terapię lub zabieg. Nieoperacyjne metody leczenia żylaków Początkową ...
Nadmiar cholesterolu szkodzi Niewłaściwe odżywianie, brak ruchu, a nawet stres mogą być powodem podwyższonego poziomu cholesterolu we krwi. Nie jest to stan prawidłowy, dlatego warto regularnie przeprowadzać badania krwi i w przypadku stwierdzenia hipercholesterolemii, podjąć dz...
Jaki fotel do komputera wybrać? Jeśli zdarzyło nam się spędzić kilka godzin przed komputerem zasiadając na niewygodnym fotelu, wiemy, jak wielki dyskomfort w postaci bólu kręgosłupa i skurczu mięśni może wywołać nieodpowiednie krzesło. Jeżeli nie chcemy, żeby taka sytuacja miała mi...
Czym są żylaki Żylaki to poszerzone żyły powierzchowne, które są następstwem niewydolności żylnej. Najczęściej występują one na kończynach dolnych, choć mogą dotyczyć również innych miejsc.  W zależności od ich zaawansowania muszą zostać poddane leczeniu. Żylaki to...

You may also like