Jak odchudzić codzienne potrawy?

Aby zdrowiej żyć, zgubić kilka zbędnych kilogramów i poczuć się po prostu lepiej, wcale nie trzeba drastycznie zmieniać diety i nawyków żywieniowych. Im większe zmiany, tym trudniejsze do utrzymania ich efekty. Zdrowe odżywianie można wypracować małymi kroczkami, dokonując niewielkich zmian.

Nasze codzienne odżywianie nie zawsze jest zdrowe i wartościowe. Niestety, tradycyjna polska kuchnia, która króluje na naszych stołach, jest tak samo smaczna, jak ciężka, tłusta i wysokokaloryczna. Warto ją nieco odchudzić, dzięki czemu obniżymy ilość przyswajanych kalorii, a jednocześnie zadbamy o własne zdrowie. Od czego zacząć? Po pierwsze – zamień białe pieczywo na ciemne, które jest bardziej wartościowe. Razowy chleb czy bułki zawierają węglowodany złożone, które dłużej rozkładane są w przewodzie pokarmowym, co na wiele godzin zapewnia uczucie sytości. Zwiększ też ilość warzyw i owoców w diecie. Podczas obiadu największą porcją powinna być porcja surówki, a nie ziemniaków. Surówka jest niskokaloryczna i sprawia, że nie damy rady zjeść zbyt dużo.

Zamień puste kalorie na zdrowie

Dobrym sposobem na obniżenie kaloryczności potraw jest rezygnacja ze śmietany, majonezu czy nadmiaru oleju. Można je zamienić na naturalny jogurt lub ocet jabłkowy, na bazie których można robić równie smaczne i o wiele zdrowsze sosy. Zrezygnuj też ze słodkich, zwłaszcza gazowanych napojów. Zawierają nie tylko sporo cukru, ale też potężne ilości chemii. Butelka coli może mieć tyle kalorii co duży kotlet schabowy, a przecież wypijamy ja mimochodem, nie wliczając tych kalorii do dziennego bilansu energetycznego. Najlepszym napojem dla każdego jest zwykła niegazowana woda – nie ma kalorii, jest naturalna i doskonale nawadnia organizm. Szklanka wody przed posiłkiem też pozwala na obniżenie jego kaloryczności – bo zjemy po prostu sporo mniej.

Zapomnij o smażeniu

Odchudzając codzienne potrawy warto nie tylko eliminować tłuszcz czy cukier, ale też zmienić sposób ich przygotowywania. Najtłustszym sposobem przygotowywania potraw jest ich smażenie na tłuszczu. Warto z niego zrezygnować i wybrać potrawy grillowane czy gotowane na parze. Będą równie smaczne, ale nie będą ociekać niezdrowym tłuszczem. Ich wartość kaloryczna też będzie zdecydowanie niższa.

Related Post

Czy suplementy diety działają? Wiele ostatnimi czasy mówi się o suplementach diety. Czy naprawdę są tak skuteczne, czy to tylko chwyt marketingowy aby wyłudzić pieniądze z naszych kieszeni? Spróbowałem znaleść odpowiedź na to nurtujące mnie pytanie… Oto jakie fakty udało mi się us...
Woda – niezbędna do odchudzania Jeżeli jesteś na diecie odchudzającej, pamiętaj nie tylko o właściwym odżywianiu, ale też o prawidłowym nawadnianiu organizmu. Liczbę kalorii warto ograniczać, jednak nie należy zmniejszać ilości wody i płynów. Woda jest bowiem niezbędna w procesie o...
Kobiety cierpią na migrenę Wiele kobiet we współczesnych czasach, ale także nieco wcześniej w przeszłości, cierpiały i cierpią na migreny, więc jest to rzeczywiście dość poważny problem w takiej sytuacji i należy się zdecydować na odpowiednie rozwiązania w tym zakresie. Kobie...
Radosne kolory wiosennych ubrań Wyjątkowy wiosenny okres kojarzy się przede wszystkim z wyjątkowo kolorowymi ubraniami. Dlatego właśnie moda wiosenna to tak bardzo niesamowity klimat. Tylko moda wiosenna jest tak szalenie optymistyczna i tak bardzo pociągająca. Zaczynamy zakładać ...
Bielizna dla kobiet w ciąży Bielizna w całym naszym życiu ma niebywałe znaczenie. Już od najmłodszych lat, po dorosłość. Bielizna gra pierwsze skrzypce w momencie wybierania pierwszego biustonosza, bielizna jest niebywale ważna jeśli planuje się pierwszy raz pójść z mężczyzną ...
O czym należy pamiętać w ciąży? Ciąża to czas, w którym przyszła mama będzie musiała szczególną uwagę przykuć do odpowiedniego trybu życia, ponieważ będzie ono miało ogromny wpływ na zdrowie i właściwy rozwój dziecka. Aby odpowiednio przygotować swój organizm do tego wymagającego z...

You may also like