Jak odchudzić codzienne potrawy?

Aby zdrowiej żyć, zgubić kilka zbędnych kilogramów i poczuć się po prostu lepiej, wcale nie trzeba drastycznie zmieniać diety i nawyków żywieniowych. Im większe zmiany, tym trudniejsze do utrzymania ich efekty. Zdrowe odżywianie można wypracować małymi kroczkami, dokonując niewielkich zmian.

Nasze codzienne odżywianie nie zawsze jest zdrowe i wartościowe. Niestety, tradycyjna polska kuchnia, która króluje na naszych stołach, jest tak samo smaczna, jak ciężka, tłusta i wysokokaloryczna. Warto ją nieco odchudzić, dzięki czemu obniżymy ilość przyswajanych kalorii, a jednocześnie zadbamy o własne zdrowie. Od czego zacząć? Po pierwsze – zamień białe pieczywo na ciemne, które jest bardziej wartościowe. Razowy chleb czy bułki zawierają węglowodany złożone, które dłużej rozkładane są w przewodzie pokarmowym, co na wiele godzin zapewnia uczucie sytości. Zwiększ też ilość warzyw i owoców w diecie. Podczas obiadu największą porcją powinna być porcja surówki, a nie ziemniaków. Surówka jest niskokaloryczna i sprawia, że nie damy rady zjeść zbyt dużo.

Zamień puste kalorie na zdrowie

Dobrym sposobem na obniżenie kaloryczności potraw jest rezygnacja ze śmietany, majonezu czy nadmiaru oleju. Można je zamienić na naturalny jogurt lub ocet jabłkowy, na bazie których można robić równie smaczne i o wiele zdrowsze sosy. Zrezygnuj też ze słodkich, zwłaszcza gazowanych napojów. Zawierają nie tylko sporo cukru, ale też potężne ilości chemii. Butelka coli może mieć tyle kalorii co duży kotlet schabowy, a przecież wypijamy ja mimochodem, nie wliczając tych kalorii do dziennego bilansu energetycznego. Najlepszym napojem dla każdego jest zwykła niegazowana woda – nie ma kalorii, jest naturalna i doskonale nawadnia organizm. Szklanka wody przed posiłkiem też pozwala na obniżenie jego kaloryczności – bo zjemy po prostu sporo mniej.

Zapomnij o smażeniu

Odchudzając codzienne potrawy warto nie tylko eliminować tłuszcz czy cukier, ale też zmienić sposób ich przygotowywania. Najtłustszym sposobem przygotowywania potraw jest ich smażenie na tłuszczu. Warto z niego zrezygnować i wybrać potrawy grillowane czy gotowane na parze. Będą równie smaczne, ale nie będą ociekać niezdrowym tłuszczem. Ich wartość kaloryczna też będzie zdecydowanie niższa.

Related Post

Medycyna u dzieci Mimo nie najlepszej sytuacji gospodarczej w kraju, sporo par decyduje się na kolejne dziecko. Większość wychodzi z założenia, że poradzą sobie finansowo, a dziecko to przecież przedłużenie rodzinnego rodu. Ponadto oczywiste jest, że pomoc niesiona pr...
Co daje i jak działa psychoterapia? Należy zacząć od tego czym tak naprawdę jest psychoterapia, do czego zmierza i kto powinien poddać się psychoterapii. Psychoterapia to nic innego jak metoda leczenia osób z zaburzeniami zdrowia psychicznego : depresji, lęków, stresu, schizofrenii, ur...
Owoce i warzywa zaopatrzenie sklepów Owoce i warzywa zaopatrzenie sklepów - interesuje Was to zagadnienie, ponieważ we własnym sklepie chcecie mieć dostęp do najlepszych produktów? Warto znaleźć dla siebie dobrą hurtownię, która nie dość, że zaproponuje nam doskonałe produkty, to jeszcz...
Jak rozpoznać migrenę? Rozpoznanie migreny jest dość proste. Jest to mocny i paraliżujący pulsujący ból, który występuje w różnych miejscach w głowie, w zależności od typu migreny, z jaką mamy w danej sytuacji do czynienia, więc na pewno warto na to zwrócić uwagę i sobie ...
Jak zwiększyć odporność organizmu? Jeżeli często chorujesz, cierpisz na nawracające infekcje i stale przyjmujesz jakieś leki, zapewne masz osłabioną odporność organizmu. Jej przyczyn może być sporo, ale na szczęście, jest też wiele sposobów, by wzmocnić układ odpornościowy. Układ odp...
Fizjoterapia Poznań Specjalności zajmujące się ludzkim ciałem uznawane są za bardzo przyszłościowe, dlatego nie brakuje osób, które bardzo chętnie zapisują się na studia lub specjalistyczne szkolenia mające na celu zdobycie odpowiednich kwalifikacji zawodowych, które zo...

You may also like