Kiedy należy obniżać gorączkę

Gorączka kojarzy się nam zazwyczaj z charakterystycznym objawem infekcji bakteryjnej lub wirusowej, jednak tak na prawdę jest ona nie tyle chorobą samą w sobie, co reakcją obronną organizmu, próbującego zwalczyć bakterie i wirusy. Typowa temperatura jaką ma zdrowy człowiek, czyli 36, 6°C to idealne warunki dla drobnoustrojów chorobotwórczych. Podnosząc ciepłotę ciała organizm pobudza układ odpornościowy do walki, a także rozpoczyna produkcję substancji działających przeciwzapalnie. Temperatura w zakresie 37, 5 – 38, 7°C nie jest więc wskazaniem do natychmiastowego stosowania środków przeciwgorączkowych lecz raczej do odpoczynku i "przeleżenia" infekcji. Istnieje jednak grupa osób, dla których sytuacja taka jest niekorzystna i powinni oni przyjąć środki przeciwgorączkowe. Są to chorzy mający problemy z sercem i układem krążenia, a także chorujący przewlekle na inne choroby. Również osoby, które źle znoszą gorączkę, na przykład reagując na nią silnymi bólami głowy, zaliczają się do tej grupy. Temperatura ciała powyżej 39°C lub niższa ale utrzymująca się powyżej dwóch dni ZAWSZE jest wskazaniem do obniżenia. Osłabia ona znacząco organizm i i zamiast pomagać – szkodzi.

Related Post

Wsparcie najbliższych Bóle migrenowy to takie dolegliwości, jakie towarzyszą nam przez całe życie, a rozpoczynają się już w okresie dojrzewania. Jest to choroba dziedziczna i niestety nieuleczalna, więc trzeba się zdecydować na leczenie objawowe, co nie oznacza, że objaw...
Diagnoza i pierwsza pomoc Być może usłyszałeś właśnie diagnozę, która przekreśla twoją karierę sportową lub uniemożliwia dalszą naukę. Nie jest to powód do rezygnowania ze swoich marzeń, ponieważ postęp w medycynie jest tak ogromny, że pewnego dnia naukowcy wynajdą lek na cał...
Sposoby leczenia żylaków Choć jak wiadomo każdy może sądzić coś innego i każdy specjalista może uważać, że wybrany przez niego sposób jest lepszy. Warto je poznać, ich zalety i wady, zanim zdecyduje się na terapię lub zabieg. Nieoperacyjne metody leczenia żylaków Początkową ...
Mięso, w którym niewiele mięsa Dobrej jakości wędlina powinna być wykonana w stu procentach z mięsa. Tymczasem w rzeczywistości możemy takiej wręcz ze świecą szukać, a i tak jest duże prawdopodobieństwo, że w większości sklepów nie znajdziemy produktu spełniającego nasze oczekiwan...
Dziedziny medyczne Istnieje bardzo wiele gałęzi dziedziny medycznej. Każda z nich w konkretny sposób pomaga leczyć schorzenia. Spośród tradycyjnych, znanych już wszystkim dziedzinom, takim jak kardiologia, onkologia, czy chirurgia, wyróżnia się także takie, którymi lec...
Nadmiar soli szkodzi zdrowiu Lubisz słone przekąski, takie jak chipsy, krakersy czy paluszki? Podczas posiłków często sięgasz po solniczkę, by dodać smaku potrawom? To błąd. Nadmiar solni nie jest korzystny dla zdrowia i zamiast dosypywać jej do jedzenia, warto przede wszystkim ...

You may also like