Mięso, w którym niewiele mięsa

Dobrej jakości wędlina powinna być wykonana w stu procentach z mięsa. Tymczasem w rzeczywistości możemy takiej wręcz ze świecą szukać, a i tak jest duże prawdopodobieństwo, że w większości sklepów nie znajdziemy produktu spełniającego nasze oczekiwania. Niestety, sprzedawcy najczęściej oferują nam produkty mięsopodobne.

Niemal powszechną praktyką wśród producentów wędlin jest uzyskiwanie z kilograma mięsa półtora czy dwóch kilogramów szynki gotowej do sprzedaży. Cudowne rozmnożenie? Nic z tych rzeczy. Mięso jest szprycowane wieloma substancjami, które mają za zadanie zwiększyć objętość i wagę produktu, zadbać o jego apetyczny kolor czy aromatyczny zapach, a także sprawić, by miało dłuższy termin przydatności do spożycia. Tego rodzaju praktyki stosowane są zarówno przy wytwarzaniu wędlin, jak i przygotowywaniu do sprzedaży porcji mięsa. Wieprzowina czy drób, szczególnie w sklepach wielkopowierzchniowych, są odpowiednio przygotowywane, by wyglądały jak najapetyczniej i zachęcały do zakupu.

Pakowanie chemii w mięso nie jest zabronione

Każdy z nas, jako świadomy konsument, powinien dokładnie czytać etykiety produktów w poszukiwaniu chemii i konserwantów. Dlaczego? Bo proces faszerowania mięsa jest w stu procentach legalny. Nie ma żadnych uregulowań prawnych, które zakazywałyby producentom takich praktyk. Niewielkie, tradycyjnie produkujące zakłady, z tony mięsa wytwarzają 700 kg wędlin, natomiast wielkie zakłady mięsne wytwarzają z jednej tony aż dwie tony gotowych produktów wędliniarskich. Dla nich to czysty zysk, a dla naszego zdrowia zysk żaden. Jedynym obowiązkiem producentów jest umieszczanie informacji o składzie wędliny na opakowaniu. A że jest to w połowie woda, chemia, konserwanty czy polepszacze smaku – tego nikt nie reguluje i nie kontroluje. Warto zauważyć, że takie wędliny są też sztucznie wędzone – nie w dymie wędzarniczym w wędzarni, tylko w specjalnym płynie, który ma nadać produktom wędzony smak. Sztuczne wędzenie pakuje do takich wędlin jeszcze więcej chemii. Wielu konsumentów chętnie kupuje wędzoną szynkę czy kiełbasę, nie mając świadomości, że wędliny te dymu prawdziwej, tradycyjnej wędzarni nie uświadczyły.

Related Post

Jak rozpoznać i wyleczyć alergię pokarmową? Zdarza się, że organizm uznaje za wroga, przed którym musi się obronić jakąś substancję będącą składnikiem naszej diety. Po zjedzeniu uczulającego pokarmu występuje silna reakcja immunologiczna. Objawy alergii pokarmowej mogą dotyczyć zarówno układu ...
Wstydliwa choroba weneryczna W dobie bardzo mocnych antybiotyków nasz organizm z kolejnym momentem stosowania ulega osłabieniu. Dlatego lekarze coraz rzadziej przepisują antybiotyki swoim pacjentom. Oczywiście nie oznacza to, że ich nabycie graniczy z cudem – po prostu lekarze k...
Turanabol – skuteczny sposób na przyrost mas... Budowanie masy mięśniowej to niezwykle żmudny proces, w dużej mierze oparty na realizacji planu treningowego i żywieniowego. Aby zintensyfikować efekty pracy nad masą mięśniową, wielu sportowców wspomaga się preparatami sterydowymi. Sterydy wykazują ...
Wybielanie – sposób na idealne zęby Co zrobić, by nasze zęby były idealne? Możemy je na przykład wybielić, a co jeśli natura niezbyt ładnie je ukształtowała? Możemy sięgnąć po licówki. Co, jeśli zęby są zbyt słabe? Trzeba o nie dbać, leczyć i zabezpieczać. Generalnie wygląda to tak, że...
Co daje i jak działa psychoterapia? Należy zacząć od tego czym tak naprawdę jest psychoterapia, do czego zmierza i kto powinien poddać się psychoterapii. Psychoterapia to nic innego jak metoda leczenia osób z zaburzeniami zdrowia psychicznego : depresji, lęków, stresu, schizofrenii, ur...
Choroba czy symulowanie? Gdy rozpoczynamy swoją przygodę z chodzeniem po lekarzach i diagnozowaniem migreny, możemy się spotkać z różnymi przykrymi sytuacjami. Niestety w wielu przypadkach możemy usłyszeć, że po prostu jesteśmy symulantami. Wykonywane podstawowe badania neu...

You may also like